MIEJSCA BLISKIE I DALEKIE
TE, KTÓRE WARTO ZOBACZYĆ
Luizjana, USA
Gumbo, Jambalaya i inne przysmaki 2013.10.12
Luizjana należy do nielicznych miejsc w USA, gdzie wykształciła się ciekawa i bogata lokalna sztuka kulinarna, nie oparta bynajmniej na hamburgerach z frytkami. Tamtejsza kuchnia jest mieszaniną dwóch kulinarnych kultur: kuchni cajun oraz kuchni kreolskiej. W Nowym Orleanie można jednak znaleźć również inne wpływy – choćby włoskie.
Jambalaya - sztandarowa potrawa Luizjany.
Smacznie i pożywnie
Kuchnia kajuńska (cajun) jest sztuką kulinarną mieszkańców bagnistej centralnej Luizjany – często ludzi ubogich, ciężko pracujących na chleb, potomków przybyłych Kanady frankofońskich Akadian. Kuchnia ta uchodzi za prostą, wyrazistą i bardzo pożywną. Jej dania oparte są na ryżu, warzywach, wieprzowinie oraz występujących na podmokłych terenach skorupiakach – krabach, rakach, krewetkach, ślimakach czy innych zwierzętach, jak nawet aligatory. Występuje w niej wiele dań jednogarnkowych, których nieodzownymi składnikami są pokrojone w kostkę cebula, łagodna czerwona papryka oraz seler naciowy. Wykorzystuje się też zaczerpnięte z kuchni francuskiej zasmażki roux (tutaj jednak przyrządzanej na oleju, nie na maśle). Przykłady popularnych dań kajuńskich to ryż z fasolą, gotowane raki bądź wieprzowa kiełbasa andouille, a przede wszystkim słynna jambalaya. Jest to danie przyrządzane na bazie ryżu z dodatkiem podsmażanej papryki, selera, czosnku, cebuli, pomidorów i tabasco, doprawiane następnie rosołem. Do jambalayi dodaje się najczęściej owoce morza, kiełbasę andouille lub wieprzowinę. Przypuszcza się, że potrawa ta jest rodzajem hiszpańskiej paelli, z modyfikacjami pochodzącymi z kuchni francuskiej, afrykańskiej i indiańskiej.
Gumbo - rodzaj zagęszczonej zupy z owocami morza.
Bardziej wykwintnie
Z kolei tradycja kuchni kreolskiej wykształciła się w samym Nowym Orleanie, będąc dziełem potomków białych kolonizatorów, czyli kreoli. W odróżnieniu od prostej kuchni kajuńskiej, zwanej również „chłopską”, kuchnia kreolska uchodzi za bardziej wyrafinowaną. Bardzo dużo widać w niej wpływów francuskiej kuchni arystokratycznej, są też elementy hiszpańskie i portugalskie. Bazą dla wielu potraw jest ryż oraz ryby i owoce morza. Bardzo popularne są wykwintne sosy, wykorzystuje się w nich też liczne aromatyczne przyprawy. W kuchni kreolskiej znajdziemy opisaną wyżej jambalayę, oczywiście nieco inaczej skomponowaną i doprawioną, a inne znane potrawy to gumbo (potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i owoców morza, zagęszczana sokiem z przywiezionego przez afrykańskich niewolników warzywa okra), yakamein czy etouffee. Jako dodatek powszechnie wykorzystywana jest francuska bagietka. Dzisiaj obie kuchnie – kajuńska i kreolska często mieszają się ze sobą i trudno wytyczyć pomiędzy nimi jakąś wyraźną granicę.
Muffuletta - kanapka rodem z Sycylii.
Oliwkowa kanapka
Z kolei ze słonecznej Sycylii przybyła do Nowego Orleanu muffuletta. To wspaniała, pożywna kanapka podawana na ciepło. Bazą muffuletty jest chleb sezamowy, który kładzie się na spód i na wierzch. W środek natomiast poszczególne warstwy tworzą: gotowana szynka, salami i mortadela, a także sery mozzarella i provolone układane pomiędzy wędliny. Wkład uzupełnia się sałatką oliwkową, która stanowi clou całej potrawy. Przyrządza się ją z drobno pokrojonych oliwek, papryki oraz marynowanych pikli (kalafior, marchewka, seler), doprawiając do smaku oliwą z oliwek, oregano oraz czosnkiem. Można dodać też kapary, cebulkę i ocet winny. Muffuletta serwowana jest w ulicznych barach, a także na słynnym francuskim targowisku. Smakuje wybornie!
Nowy Orlean, październik 2013
[ Zobacz galerię zdjęć ]
Tylko podróż jest prawdziwym życiem, jak i prawdziwe życie jest podróżą.
Jean Paul
Galeria - Kuchnia Luizjany
Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany Kuchnia Luizjany
Copyright © 2013 www.bliskieidalekie.pl | Designed by melonio.pl
Polityka prywatności cookies